Op vrijdag 25 januari vond in wijkcentrum ‘De Uitwijk’ de feestelijke presentatie plaats van het project ‘Mijn buurt’; een gezamenlijk initiatief van Summa College en woningcorporatie Woonbedrijf. Samen hebben zij in de Generalenbuurt (Woensel, Eindhoven) een project ontwikkeld om bewoners bij elkaar te brengen en de buurt een positieve stimulans te geven. Dat gebeurde door een gezamenlijk foto- en filmproject van studenten aan de opleiding Sociaal Cultureel Werk van Summa Welzijn, buurtbewoners en groep 8 van basisschool Rapenland.
De Generalenbuurt is één van die typische naoorlogse woonwijken: een groen gebied met een planmatige indeling en deels uniforme huizen en flats. Woonbedrijf verhuurt hier een groot aantal woningen (618 woningen). Een echt uitgesproken karakter ontbreekt. De wijk is nu 50 jaar oud en de bevolkingsamenstelling is veranderd. De bewoners van toen zien de oorspronkelijke bewoners vertrekken en de nieuwe bewoners hebben opgroeiende kinderen die de wijk weer op hun eigen manier benutten en waarderen.

Samenwerking Summa College en Woonbedrijf
In de samenwerking hebben Summa College en Woonbedrijf ervoor gekozen om de verschillende leefstijlen uit de buurt en de waardering hiervan door de jeugd in beeld te brengen. Dit is vormgegeven door een film waarbij bewoners hun verhaal vertellen over het wonen in de Generalenbuurt en een fotoproject waarbij de waardering van de jeugd van de buurt wordt weergegeven. Het project vertelt wat er leeft onder de bewoners, van jong tot oud. De bewoners komen zo ook weer met elkaar in contact en leren elkaar beter kennen. We hopen dat het project ook leidt tot meer onderlinge ontmoeting. In het najaar van 2013 zendt Omroep Brabant de tv-serie uit. Woonbedrijf en Summa college bekijken dan hoe zij – door bijvoorbeeld het samen kijke naar de afleveringen -, de ontmoeting tussen bewoners weer een extra impuls kunnen geven.

 

Gerelateerd