Eindhovense ‘Oostenrijkse woningen’ in boekvorm verschenen

Geplaatst op: 9 september 2014 in: Tongelre

Eindhovense ‘Oostenrijkse woningen’ in boekvorm verschenen
Met gepaste trots overhandigden zaterdag 6 september bewoners van de Oostenrijkse woningen in het Eindhovense stadsdeel Tongelre de eerste exemplaren van het boek ‘De Oostenrijkse woningen’ aan wethouder Yasin Torunoglu (Wonen, Wijken, Ruimte en Burgerparticipatie) en Rob Bogaarts, districtsmanager Tongelre van Woonbedrijf.

Met interviews met bewoners en inkijkjes in hun huizen, de geschiedenis van de woningen, de kenmerken van de buurt en aanbevelingen voor aanpassingen wordt het unieke karakter van de woningen onderstreept.

Geschiedenis
De geschiedenis van de woningen begint na de Tweede Wereldoorlog. In Eindhoven was een groot tekort aan woningen. Philips loste de woningnood in Tongelre op een inventieve wijze op. In ruil voor Philips radio’s en aardappelen werden 170 houten montagewoningen aangeschaft. 70 jaar later staan de woningen nog fier overeind en is de wijk met de Oostenrijkse woningen een begrip in Eindhoven.*)

Samenwerking
Om het bijzondere karakter en de uniformiteit van de buurt te behouden zijn de gemeente Eindhoven en Woonbedrijf met de buurt in overleg gegaan. De buurt pakte de draad meteen op en onderstreepte het belang van het behoud van het unieke karakter. In een vlotte samenwerking, waarin de bewoners een duidelijke rol hadden, werd besloten een boek te maken, waarin de visie van de woningen vastgelegd werd. Een boek dat in elk Oostenrijkse woning een plek moet hebben en moet waken over het unieke karakter van de buurt.

 

Gerelateerd


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *