‘Licht op Lijmbeek’
Een subtiel lichtkunstwerk aan de balkons van de flats in Lijmbeek, die als de avond valt een speelse, steeds wisselende lichtsymfonie laat zien. Dat is ‘Licht op Lijmbeek’ het resultaat van de wedstrijd ‘Het Beste Idee van Lijmbeek’. Bewoner Mervyn Dreesen is de bedenker van het kunstwerk, dat is uitgevoerd door kunstenaar Mels Dees in samenwerking met het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf en het Centrum voor de Kunsten Eindhoven. Bewoners van Lijmbeek hebben dit idee zelf gekozen als beste.

Op woensdagavond 13 mei jl. is het kunstwerk voor de eerste keer getoond aan buurtbewoners en belangstellenden. Met de opening van het kunstwerk krijgt de buurt Lijmbeek een eigen, kleurrijk gezicht dat past bij de lichtstad Eindhoven. Mooi, bijzonder én meteen een verbetering van het gevoel van veiligheid.

Elk seizoen een eigen arrangement
Enige tijd geleden vroeg Woonbedrijf, woningcorporatie die 634 betaalbare woningen in Lijmbeek verhuurd tussen de Boschdijk en de Anthony van Leeuwenhoeklaan, aan de bewoners ideeën voor de openbare ruimtes. Lijmbeek is een wijk waar veel starters, ZZP-ers en studenten aan de TU/e en Design Academy wonen. Er zit dus veel talent bij elkaar. Dat wilde Woonbedrijf inzetten voor de wijk en de bewoners gingen daar graag in mee. Woonbedrijf heeft via social media bewoners gevraagd om creatieve ideeën in te dienen om de buurt te verfraaien. Er werden diverse ideeën ingediend. Vervolgens is aan de bewoners via een digitale enquête gevraagd wat het beste idee was.

Het idee van Mervyn Dreesen om kleurrijke LED-strips aan de balkons te bevestigen werd gekozen om uit te voeren. Kunstenaar Mels Dees heeft dit idee verder uitgewerkt en nu zijn er vier verschillende arrangementen die per seizoen wijzigen. Mervyn Dreesen: “Deze werkwijze vind ik heel geslaagd. Het hoeft ook allemaal niet zo moeilijk te zijn. Een LED-strip is redelijk eenvoudig aan te brengen. Het gaat er om dat je je betrokken voelt bij de ontwikkeling van jouw wijk.” Uiteraard is ook gedacht aan duurzaamheid; de energiezuinige lampen werken op zonnepanelen.

Facebookpagina van de bewoners van Lijmbeek https://nl-nl.facebook.com/Lijmbeek040

 

Gerelateerd