Kunst en Allerzielen 2014: wijkbewoners betrokken bij ‘de kunst van het herdenken’

Geplaatst op: 2 november 2014 in: Tongelre

Dit jaar heeft de viering een speciaal karakter gekregen. Wijkbewoners hebben zich samen met lokale kunstenaars ingezet om de route van de begraafplaats naar het Buurtkantoor aan de Bloemfonteinstraat vorm te geven. Hierdoor hebben niet alleen op de begraafplaats activiteiten plaatsgevonden maar is voor het eerst de wijk rond de begraafplaats bij de herdenking betrokken.
De kunstenaars zijn samen met bewoners en omwonenden aan de slag gegaan om kunstwerken en installaties te maken die op 2 november een plaats kregen in de wijk. Iedereen deed mee. Zo vulden de bewoners van de St Josephflat kleine herinneringsdoosjes rond het thema kwetsbaarheid en kracht, andere buurtbewoners stelden voorwerpen op een bijzondere wijze van hun naasten tentoon en bedrukten cliënten van Vitalis banieren met teksten die karakteristiek waren voor naasten die zij reeds verloren hadden. Verzameld resthout uit schuurtjes van bewoners werd samengevoegd tot een prachtige collage en honderden bewoners maakten een tekening van hun ziel die vervolgens in metaal werd uitgesneden.
Het onderliggende doel van dit project was een grotere sociale cohesie tussen de buurtbewoners te realiseren door samen te werken aan een thema waar iedereen mee te maken krijgt; de dood en het verlies van dierbaren. En dat is goed gelukt.
Een fotoboekje en filmpje zijn nog in de maak ter afronding en wordt nog aan ons aangeboden. Een prachtig BCF project !

Wilt u meer lezen? Kijk op  http://www.skae.nl/?page_id=891

 

Gerelateerd


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *