Onze partners

Ontwerp en studie door Russische studenten in Tongelre

Geplaatst op: 20 november 2013 in: Tongelre

De stad als laboratorium voor een nieuwe generatie
Sinds 2003 werken de Gemeente Eindhoven en TU/e samen in convenanten om jonge mensen mee te laten denken over de
toekomst van de stad. Sinds 2009 gebeurt dat ook met buitenlandse studenten via de virtuele Brabant Academy. Sinds 2012 in samenwerking met Woonbedrijf. Via Skype colleges en stages kunnen studenten leren van het veranderingsproces dat
Eindhoven de laatste 20 jaar heeft doorgemaakt. Van ‘lelijk eendje’ naar ‘designparel’. Zij dragen op hun beurt ook met frisse ideeën bij aan vernieuwende oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken in de buurten van Eindhoven.

Ontwerp en studie
Zo hebben zij tuinhuisjes ontworpen van restmateriaal van gevels en verwijderde houten kozijnen uit Geestenberg. Daarnaast is studie gedaan naar nieuwe samenlevingsvormen van verschillende generaties (60+ en 30-) om lege gebouwen zoals scholen en kerken te benutten voor huisvesting. Daarbij is gekeken naar zowel de Europese geschiedenis (jaren 60) als de Russische cultuur (omwenteling jaren 90). ‘Zorg voor elkaar in de toekomst’ is het verbindende thema.

Van commune naar community
Dit is uitgewerkt voor de recent leeg gekomen Franciscus school in Doornakkers. De studie is gepresenteerd met een
tentoonstelling in de Witte Dame Bibliotheek tijdens de Dutch Design Week en een tweedaagse NERU (Nederland-Rusland) Conferentie op 17 en 18 oktober 2013. Zie voor verslag ook www.openwebcast.nl onder Brabant Academy. Ook is een
magazine gemaakt van deze studieresultaten dat gratis verkrijgbaar is.

De posters en het magazine zijn vanaf 1 januari 2014 te zien in de nieuwe NERU-studio op de Riebeecklaan 1 in Doornakkers.

 

Gerelateerd


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *