Samenwerking tussen 21 organisaties is uniek in Nederland

Geplaatst op: 16 december 2014 in: Woonbedrijf algemeen

In Eindhoven is er een grote groep mensen die gespecialiseerde zorg nodig heeft vanwege psychische of verslavingsproblemen. Op dit moment zijn er tussen de 900 en 1.000 dak-en thuislozen. Verschillende zorginstanties en woningcorporaties houden zich daarmee bezig. Om kwetsbre mensen met zorg te huisvesten, is er maandelijks een DOOR!-overleg tussen de zorgverleners en de woningcorporaties: een unieke werkwijze die al meer dan 500 mensen de juiste zorg én een eigen woning heeft opgeleverd.

Kans op een zelfstandig bestaan
In 2014 hebben we zo’n 168 woningen ingezet voor DOOR!. Alle individuele gevallen worden besproken in het DOOR!-overleg. Er wordt gekeken hoe de zorg moet worden aangepast om deze kwetsbare mensen een kans te bieden op een zelfstandig bestaan. De begeleiding richt zich niet alleen op het wonen in de woning, maar vooral ook op het wonen in een buurt.

Zelfstandig wonen dankzij DOOR!
DOOR! is een samenwerkingsverband van 14 opvang-en zorgaanbieders en 7 woningcorporaties in de regio Eindhoven. Via DOOR! krijgen mensen maximaal twee jaar begeleiding bij het zelfstandig wonen. In tegenstelling tot reguliere woningzoekenden, geldt voor deze mensen geen inschrijftijd. Daar staat tegenover dat ze geen vrije keuze hebben in het type woning of de buurt: de huurwoning die ze krijgen aangeboden, moeten ze accepteren. Als het begeleid wonen goed gaat wordt het huurcontract op naam van de huurder gezet. DOOR! blijft elke deelnemer daarna nog 3 jaar lang volgen.

 

Gerelateerd


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *