Kom naar de Circulaire Fabriek tijdens DDW15
Wat kun je allemaal doen met bouwmateriaal uit een (huur)woning? Tijdens de Dutch Design Week 2015 (DDW) van 17 tot en met 25 oktober 2015, is het pand aan de Vestdijk 133 in Eindhoven het toneel van de Circulaire Fabriek. In de voormalige garage/beddenzaak presenteert Woonbedrijf, woningcorporatie in Eindhoven, een expositie over het hergebruik van bouwmaterialen. Je kunt zien hoe designers van oude materialen, die bij sloop- en renovatiewerkzaamheden vrij komen, weer nieuwe producten vervaardigen. De expositie maakt de bezoeker bovendien bewust over duurzaamheid en hergebruik.

Woningcorporatie Woonbedrijf verhuurt 31.000 betaalbare huurwoningen in Eindhoven en regio. Aan deze woningen worden van tijd tot tijd onderhoudswerkzaamheden of renovaties uitgevoerd en dan komen er materialen vrij. We hebben dus een grote verantwoordelijkheid met betrekking tot deze grondstoffen. Woonbedrijf kiest er voor om stap voor stap een duurzame organisatie te zijn en wil in de toekomst circulair werken. Met deze exposite gaan we ontwerpers en bewoners prikkelen om mee te denken over duurzaamheid en het hergebruik van (bouw-)materialen. Dit presenteren en onderzoeken we tijdens de DDW!

Wat is er allemaal te zien en te beleven?

  • Een dynamische expositie die de interactie aangaat met het publiek. Laat je meenemen en uitdagen om duurzaam te denken en te werken. Diverse ontwerpers geven een voorzet.
  • Er zijn al voorbeelden van hoe je materialen kunt omvormen tot nieuwe gebruiksvoorwerpen of bouwmaterialen.
  • Verder is er een loket van het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf. Huurders van Woonbedrijf kunnen hier enkele concrete voorbeelden zien en hulp te vragen over aanvragen aan het Buurtcultuurfonds. Zo worden ze geïnspireerd om en hoe ze trajecten rondom sociale duurzaamheid kunnen opstarten.

Tijdens de DDW is de Circulaire Fabriek dagelijks geopend; op maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 19.00 uur. Op werkdagen starten we de dag met een ontbijtsessie (van 9.30 tot 11.00 uur) met wisselende thema’s zoals de circulaire economie en duurzaamheid. Dit is een mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en het gesprek aan te gaan.

Social design
Woonbedrijf vindt social design erg belangrijk. Zij zet dit vaak in om bewoners te betrekken bij het ontwerpen en realiseren van een aangename woon- en leefomgeving. De trajecten worden meestal begeleid en gefaciliteerd door het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf. Het fonds stimuleert faciliteert cultuurprojecten ten behoeve van de leefbaarheid in de wijken. Dan werken bewoners, organisaties uit de buurt en een professionele kunstenaar of designer aan een cultuurproject rondom een actueel vraagstuk binnen de gemeenschap.

 

Gerelateerd